Bρίσκομαι στο Montpellier στην περιοχή της Νότιας Γαλλίας LanguedocRoussillon H περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από σημαντικές προσωπικότητες του χώρου του κρασιού ως η Καλιφόρνια της Ευρώπης Στη σχολή μας έρχονται καθηγητές και σημαντικα προσωπα από όλο τον κόσμο και αυτό συνεισφέρει στην πολυφωνία απόψεων Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου αλλάζει σχεδόν κάθε φορά που αλλάζει και ο καθηγητής
Συγκεκριμένα σε μάθημα αμπελουργίας με καθηγητή του πανεπιστημίου του Βordeaux διδαχτήκαμε τον επιστημονικό ορισμό Η έννοια του terroir αναφέρεται στη σχέση των χαρακτηριστικών ενός αγροτικού προιόντος ποιότητα γεύση στυλ και της γεωγραφικής του προέλευσης Μπορεί να περιγραφεί ως ένα διαδραστικό οικοσύστημα σε ένα δεδομένο χώρο που περιέχει το κλίμα το έδαφος και την άμπελοSenguin1988 Χρησιμοποιείται συχνά ως κριτήριο στην ιεράρχηση των οίνων υψηλής ποιότητας Οι ερευνητές στην περιοχή του Βordeaux προσπαθούν να δώσουν την τεκμηριωμένη επιστημονική απόδειξη της υπαρκτή επιρροής της έκφρασης του Terroir στο κρασί Τα αποτελέσματα βέβαια αυτής της έρευνας θα αργήσουν να ανακοινωθούν καθώς το εγχείρημα που ξεκίνησαν είναι πραγματικά χρονοβόρο και δύσκολο
Μέχρι να δοθεί η επιστημονική απόδειξη σίγουρα όσοι κοιτούν με καχυποψία τους παραδοσιακούς οινοποιούς θα συνεχίσουν να θεωρούν την προώθηση της ιδέας του Τerroir ως μία πολύ παλιά πολύ προσεχτικά οργανωμένη στρατηγική του Μarketing Ο καθηγητής του μαθήματος Business of Wine ερχόμενος από τη Γερμανία έδωσε τη δική του προσέγγιση στο θέμα με μια και μόνο λέξη BULLSHIT Πολλοί θεωρούν την παραγωγή κρασιού τέχνη αλλά επίσης απαιτείται ένα καλοστημένο σκηνικό για την προώθηση του Κάθε μπουκάλι μοιάζει σαν να τυλίγεται από μια μικρή ιστορία όσο καλύτερα τη λες τόσο περισσότεροι σε πιστεύουν τόσα περισσότερα τα κέρδη
Άραγε στην Ελλάδα ποια από τις δύο απόψεις αξιοποιούμε